Kawa speciality a zwykła kawa. Dlaczego warto wybierać kawę speciality?

Filiżanka kawy może opowiedzieć historię całego życia. Odzwierciedla pory roku i geografię, klimat i system wartości; mówi o tradycji, dziedzictwie i rzemieślnikach, którzy ją tworzą. Dlatego właśnie picie kawy speciality jest zarówno emocjonalnym, jak i intelektualnym doświadczeniem. Zapraszamy do odkrywania świata kaw specialty!

Kawa speciality to świat sam w sobie. To miejsce, w którym ziarna pochodzą z konkretnych miejsc, smak napędzany jest jakością palenia, i w którym możemy poczuć satysfakcję wiedząc, że kawa została właśnie zebrana ręcznie.

Kawa jest produktem luksusowym, dlatego powinna być parzona z największą starannością. Kawy specialty są tworzone w 100% z naturalnych składników i bez jakichkolwiek dodatków. Ci, którzy lubią odkrywać nowe smaki, zostaną nagrodzeni charakterystycznymi atrybutami, takimi jak orzechowe lub czekoladowe aromaty czy cytrusowe nuty po wypaleniu.

Ponieważ filiżanka specjalistycznej kawy dostarcza wrażeń, jakich nie może dostarczyć żaden inny napój. Jest jak wyborne wino, ale też niepodobna do niczego innego, co do tej pory próbowaliśmy. Jest charakterystyczna i niepowtarzalna, z szeroką gamą smaków, które wskazują na region, z którego pochodzi. Dlatego też miłośnicy kaw specjalnych wybierają swoje marki z wielką starannością, aby móc cieszyć się najlepszymi smakami przy każdym łyku.

Kawa najwyższej jakości czyli speciality coffee w praktyce

Wyrażenie „Speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. O tym, czy dana kawa może być zaliczona do segmentu specialty decyduje punktacja SCA. SCA to Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty.

Kawa specialty jest rzemieślnicza i świeża. Smakuje doskonale, ponieważ palarnie poświęciły wiele czasu na wybór ziaren i wypalenie ich w sposób, który wydobywa ich najlepsze właściwości. Kawa specialty jest również uprawiana organicznie i zbierana w szczytowym okresie dojrzałości – w rezultacie otrzymujemy bardziej intensywne smaki, więcej składników odżywczych i lepszą filiżankę kawy!

Cieszmy się bogatym, odważnym smakiem kawy rzemieślniczej, kupując i mieląc świeże ziarna każdego ranka. To, co sprawia, że kawa speciality smakuje tak różnie, to jakość składników, wysoki stopień staranności i czysty kunszt, który towarzyszy każdej filiżance.

Nie tylko będziemy cieszyć się absolutnie niesamowitym smakiem kawy, ale również będziemy mogli skorzystać z wielu korzyści zdrowotnych. Badanie przeprowadzone przez National Coffee Association wykazało, że picie kawy speciality zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i depresji. Co najważniejsze, nasze kubki smakowe będą wdzięczne!

Kawa speciality do alternatywnych metod parzenia

Jeśli kochamy kawę i chcemy delektować się jej wyjątkowymi smakami, to smak kawy specialty jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia. Ziarna są świeżo palone i specjalnie wyselekcjonowane, aby były jak najsmaczniejsze, z cechami, które można przypisać procesowi palenia, metodzie fermentacji, warunkom uprawy i regionowi.

Kawa to luksus i należy się nią delektować. Kawa speciality jest droższa, ponieważ jest świeża, wypalana w małych partiach i produkowana z najlepszych ziaren – im świeższa, tym bardziej złożonymi smakami będziemy się cieszyć. Kawy speciality mogą zachwycić nutami smakowymi takimi jak mleczna czekolada, prażone orzechy, prażone migdały i wiele innych nut owocowych czy kwiatowych. 

Najlepsze kawy specjalne są wyraziste, o szerokiej gamie smaków i aromatów. Po zmieleniu natychmiast rozpoznamy smak np. czekolady lub orzechów. A może poczujesz powiew kwiatów i słodkiej kwasowości. Znajdziemy też limitowane edycje, które oferują prawdziwemu koneserowi coś specjalnego – smak owocowej marmolady lub nuta whisky czy koniaku to tylko jeden z przykładów.

Kawy specialty są wyjątkowe ze względu na sposób ich wytwarzania, który jest znany jako sztuka palenia. W ten sposób artystycznie równoważone są cechy i aromaty każdego pojedynczego ziarna kawy, aby stworzyć unikalny produkt końcowy. Kawy Specialty są świeżo palone i parzone w najlepszej jakości. Kawa, która jest palona w specjalny sposób i ma niepowtarzalny, naturalny smak. Istnieje wiele różnych rodzajów palenia, z których każdy ma swój szczególny profil smakowy. Najlepsze ziarna kawy są starannie wybierane i palone ręcznie, aby uzyskać charakterystyczny aromat i smak. Czasami trudno uwierzyć, że taka kawa może być produkowana bez żadnych chemicznych dodatków.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *